Per Ödberg Musik

Per Ödberg Musik

Om bloggen

Bloggen kommer framför allt att handla om min egen musik men även om svensk jazz i övrigt.

Sommar turnérande och Nefertitispelning

SkivsläppPosted by Per Ödberg Tue, August 06, 2013 13:32:07
Under slutet av Juli har jag turnérat med min goda vän Hannah Svensson. Vi gjorde tre lyckade spelningar i Norrbotten och vi hoppas att det blir fler i framtiden. Vid de två första spelningarna bestod bandet av:

Hannah Svensson - sång
Per Ödberg - gitarr
Tommy Skotte - bas
Jerker Johansson - trummor

Vi fick även trumpet-förstärkning på en låt av min far Christer Ödberg. Det numret kan ni se på videon nedan.


Vid den sista spelningen var vi utan trummor och hade med oss en basist vid namn Sven-Mikael Nyström.


Fredagen den 30/8 kommer min kvartett att spela på Jazzklubben Nefertiti i Göteborg. Man skulle kunna se konserten som en avslutning på vår utdragna releaseturné. Det är en ära för oss att få spela på en av de finaste jazzklubbarna i Sverige. Hoppas att många av er har möjlighet att komma och dela kvällen med oss!Biljettpris: 160 kr. Boka biljetter på Bengans: 031-242400,
Pustervik: 031-130680 eller www.ticnet.se Bordsbokning: 031-7114076
Facebook

Releasekonserter i Norrbotten, recensioner och Bunkernfesten

SkivsläppPosted by Per Ödberg Fri, May 03, 2013 09:12:34

Förra helgen hade vi våra första officiella releasekonserter. Det började med konsert i Kulturens hus i Luleå.

Min uppladdning för konserten hade kunnat vara bättre. I princip hela dagen fick jag jaga reparatör till min trasiga förstärkare. Jag fick till slut kontakt med Keros elektronik. Men det blev till att hyra en förstärkare till fredagens spelning.

Lilla salen i Kulturens hus kan mycket väl vara den bästa lokal jag någonsin spelat i. Fantastiskt bra ljud, ljus och rumsklang! Att spela på hemmaplan är alltid någonting som får det att pirra lite extra. Jag brukar vanligtvis inte vara nervös, men nu när många släktingar och vänner är på plats så blir det extra spännande.

Det var recensenter från både NSD och Norrbottens kuriren på plats. De verkade, liksom vi, vara nöjda med konserten! Klicka på bilderna för att komma till artiklarna i webformat.

Här är en video från konserten i Luleå. Låten är med på vår skiva och heter: "Det står skrivet"

Konserten i Piteå blev också lyckad. Det var många bekanta ansikten i publiken och bl a studenter från Framnäs folkhögskola, som jag lärde känna i höstas då jag undervisade där. Även om det gick bra att spela och var allmänt trevligt så kommer jag framför allt att minnas en viss dam i publiken. Innan konserten så köpte hon en skiva och i pausen så ska hon ha begärt att få återköpa skivan eftersom hon tyckte att vi spelade för modernt. Det tar jag som en komplimang. Självklart fick hon återköpa skivan. Även om jag själv lyssnar på äldre musik, gärna spelar swing/bebop och gärna tar intryck av den i mitt komponerande så tycker jag inte att nyskriven musik i första hand ska tillfredsställa den som vill återuppleva. Jag föredrar om min musik uppfattas som för modern framför att den uppfattas som för daterad.

Här kommer ett klipp från Piteå-gigget. Låten är också med på skivan och den heter "Urgent".Imorgon är det dessutom dags för Bunkernfesten!

Jag kommer att medverka på minifestivalen i det nya Impro-bandet "Jungman Carlo".

Thomas Gustafsson - sax och elektronik
Viktor Reuter - bas
Per Ödberg - gitarr och loopar
Magnus Gran - trummor

Började våren 2012 som en trio. Då bestod bandet av Thomas Gustafsson, Magnus Gran och Per Ödberg. De spelade då frijazz utan något förutbestämt stilistiskt ideal. De gjorde en inspelning av sina improvisationer, som kom att utgöra grund för kompositoriska idéer.

Under vinter 2013 förstärktes bandet av basisten Viktor Reuter. Det musikaliska stoffet kom då dels att utgöras av improvisationer, plankade och bearbetade delar av inspelningen men även av kompositioner av Thomas och Per. Med Viktor i bandet så kom man att röra sig i riktning mot hur Miles Davis lät på tidiga 70-talet.

Jag kommer att skriva mer om Jungman Carlo så småningom.

Konsert i Uleåborg med mera

SkivsläppPosted by Per Ödberg Thu, March 28, 2013 13:48:28
Förra fredagen hade kvartetten sin första spelning för året. Det var på den väletablerade festivalen Oulun Musiikkijuhlat.

Vi hade dagen till ära vikarie på lead. Vår trumpetare Dan Johansson hade redan en inbokad spelning i Jakobstad. Men vi hade turen att få med oss Robert Nordmark som vikarie. Robert gjorde som väntat ett kanonjobb! Här är ett klipp från konserten.
Nästa punkt i vårprogrammet blir den officiella releasekonserten. Den kommer att hållas i min hemstad, Luleå, fredagen 26/4 i Kulturens hus. Det går nu att köpa biljetter till konserten på ticnet. Ett arrangemang av Footprints jazzklubb.

Ni som inte har möjlighet att se den konserten behöver inte vänta länge eftersom vi kommer att spela på Krokodil i Piteå dagen efter (27/4). Detta är ett arrangemang av Jazz i Piteå.

Det kommer att säljas skivor vid bägge konserterna. Men ni som inte har möjlighet att komma till konserterna har även möjlighet att beställa skivor från bl a:
Skivan går att köpa i digitalt format från bl a:

Färdigtryckt!

SkivsläppPosted by Per Ödberg Tue, January 15, 2013 21:53:36
Hej igen!

Skivan är nu färdigtryckt! Det är bara några detaljer kvar innan den börjar säljas.

Nu går det att läsa om skivan på skivbolaget, Imogena records, hemsida. På samma länk kommer man om ett kort tag att kunna beställa skivan.

Det går även att lyssna på att på ett smakprov på Soundcloud.

Passa även på att gilla Per Ödberg kvartett på Facebook.
http://www.facebook.com/Perodbergkvartett


Att plattan skulle heta Home var på flera plan en självklarhet för Per Ödberg. Bland annat för att musikerna, som han valt ut till sin kvartett, är några av de som inspirerat honom mest och betytt mest för honom i hans egen utveckling. Per, som vuxit upp i Luleå, har sedan barnsben haft möjligheten att höra på Dan Johanssons trumpetspel i bl a Norrbotten Big band. Arne Hagström var Pers linjeföreståndare då han började studera jazz på Framnäs folkhögskola och har sedan dess musicerat i flera olika sammanhang. Per upptäckte så snart han fick möjligheten att spela med trummisen Christian Sundeqvist att han i honom hittat en musikalisk själsfrände.

Med Home syftar man även på geografi. Per bor idag i Göteborg men åkte hem till Norrbotten för att spela in sin debutplatta. Musikerna är utspridda över hela riket men har Norrbotten som gemensam nämnare. Både Per och Christian har studerat på Framnäs folkhögskolas Jazzlinje, där Arne jobbat i många år. Dan undervisar regelbundet där och på senare tid har även Per undervisat där. Kollar man noga på skivan kan man se att det på sidan står Per Ödberg kvintett. Det hade man lätt kunnat ta för ett tryckfel men i det här fallet har det en mening. Musikerna som spelar på skivan må vara fyra men att det står kvintett är ett tack till familj och vänner för deras stöd. Eftersom skivinspelningen inte gått att genomföra utan dem så blir de bandets femte medlem.

En tredje mening med skivans titel är att ge uttryck för en önskan att få spela den musik som ligger närmast hjärtat. I bandets repertoar möter den nutida jazzen den äldre. Per, som har komponerat de flesta av bandets låtar, har alltid haft sitt musikaliska ideal någonstans mitt emellan bebop och den senare jazzen. Kvartettens musik fungerar, med de förlagorna, som något av en brygga mellan stilarna, dock utan att man behöver ge avkall på den musikaliska integriteten.

Per Ödberg kvartett

SkivsläppPosted by Per Ödberg Tue, December 04, 2012 10:26:04
Hej!

I början av 2013 Per Ödberg kvartett släppa sin debut skiva på skivbolaget Imogena records. Skivan ska mastras i dagarna och skivomslaget är i princip klart. Vi håller just nu på med att boka en mindre releaseturné under vårvintern.

Det finns ett smakprov från kommande skivan på: Soundcloud
Om nån vill boka oss så är det bara att höra av sig till: info@perodberg.com

Eftersom de flesta jazzklubbarna redan har satt sitt vårprogram planerar vi även att göra en större turné till hösten.

Alla medverkande har jobbat fantastiskt bra! Inte minst det senaste tillskottet i produktionen, Maria Bergenudd, som står för grafiken. På den här bloggen kan ni se huvudtemat till omslaget. Om nån blir intresserade av att anlita henne så förmedlar jag gärna kontakten.

Jag kommer att berätta mer om var vi kommer ha konserter närmare själva skivsläppet.